بیدخوردگی فرش

بید خوردگی  فرش

بیدها جزء گروه موجودات موزی محسوب میشوند این موجودات تخم خود را در منسوجاتی مثل فرش که منشا اصلی انها پشم است ،قرار می دهند. باوری وجود دارد ان هم این است که  گمان میکنند حشرات بالغ فرش را خورده اند، این در حالی است که نوزادان این حشرات برای رشد وپرورش نیز از پشم موجود در فرش تغذیه میکنند. برخی گمان میکنند که فقط فرش دست بافت بید میگیرد این در حالی است که فرش ماشینی از هر شانه و تراکمی(فرش ماشینی 1200شانه یا ....) نیز ممکن است بید خورده شود. 

بید ها به دو گروه تقسیم میشوند:

1)بیدلباس

2)بید قالی

بیدها تا زمانی از فرش تغذیه میکنند که پشم موجود تمام شود وبه چله برسد زمانیکه به چله رسید این قسمت را رها کرده وبه قسمت دیگر میروند.  این اتفاق زمانی صورت میگیرد ما به درستی از فرش مراقبت نمیکنیم. مثلا در جای مرطوب فرش را قرار داده ایم .

نکاتی وجود دارد که فرش رابه راحتی از دست بیدها نجات دهیم.

1)بعضی اوقات فرش را کنار میگذاریم وقصد داریم تا آن را انبار کنیم وفعلا نمی خواهیم ازآن استفاده کنیم. در این صورت برای جلوگیری از بید خوردگی فرش چند قرص نفتالین  را خورد کرده و در بین  فرش قرار دهید. چون این مواد سمی هستند در هنگام استفاده کاملا مراقب باشید .

2) فرش را در پلاستیک قرار ندهید بهتر است در کاغذ قرار بدهید وفرش را تا نزنید .چون از نفتالین استفاده شده ان را از محل زندگی دور کنید وسعی کنید مکانی که انتخاب کرده اید  مرطوب نباشد.

3)میتوانید از روشهای دیگر به جزء نفتالین استفاده کنید.

4)نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که گمان نکنید که بیدها تنها قسمت هایی از فرش که در رطوبت قرار دارند را میخورند ،بلکه جاهایی از فرش که تاخورده اند یا در زیرمبل قرار دارند میخورند. برای اینکه این مشکل پیش نیاید لازم است که حداقل هفته ای یکبار با جاروبرقی جارو بزنید .از همین طریق گردگیری کنید.

5)بیدخوردگی صرفا برای فرش های پهن شده نیست حتی تابلوفرش ها که به دیوار نصب میشوند نیز مستعد این آسیب هستند.برای تابلو فرشها نیز گردگیری جواب میدهد.

 

6)اگر آثاری ازخرابی های حاصل بیدخوردگی مشاهده کردید حتما از محلول ضد بید استفاده کنید .

زمانی که بید فرش رامیخورد تقریبا چیزی جزء چله باقی نمیماند هنگام شستشو به راحتی پاره میشود ویا دچار پوسیدگی میشود.

متاسفانه هرساله فرشبافان ضرر زیادی در این بخش میدهند وحتی فرش هایی که در موزه قرارمیگیرند نیز با این  مشکل روبه رو میشوند.برخی نقاط ایران مثل مازندران وگیلان به واسطه این آفت که به طور عمده در این شهرها وجود دارد نمیتوانندفرش نگهداری کنند .حتی مشاهده شده که قالی هایی از آمریکا واروپا که بید خورده شده به ایران فرستاده اند تا رفو ومرمت شود. برطی تحقیقاتی که در آزمایشگاه برای رفع مشکل بیدخوردگی صورت گرفت دریافتند که دو نوع ماده برای از بین بردن این مواد وجود دارد.

 گروه اول شامل آنهایی میشود که وجود این مواد باعث ناراحتی بید شده است وپشم را برای بید غیرماکول میکند .

گروه دوم شامل آنهایی است که بید بعد از خوردن از بین میرود.

مواد بسته به نوع هر کدام میتوان به صورت جداگانه ویا درهریک از مراحل شستشو پشم یا رنگرزی پشم با روشهای یک حمامه یا دوحمامه به خوبی بکار برد. ار جمله مواد ضد بیدی که در بازار ایران موجود است میتوان به ایولان-یو-33، اشاره کرد.این ماده دارای ثبات کافی در برابر شستشو پشم یا در مرحله رنگرزی است. از سولفونامیدهای حلقوی وترکیبش با آنیوتیک است .رنگ ان قهوه ای است وبه صورت مایع است .این ماده با آب قابل حل است وبه هر نسبتی میتوان با آب مخلوط کرد. این ماده در برابر آبهای سخت ومواد اکسید کننده مقاوم است. برای کارگاه های قالی که آب سخت دارند قابل توجه است. همچنین در برابر اسید رسوب میکند اما در حمام رنگهای اسیده می توان آن را به خوبی به کاربرد.ابتدا باید ان را رقیق کرد وبعد به حمام رنگ افزود. یک ماده ای به نام نان ایولیک به حمام رنگ میافزایند تا به صورت یکنواخت جذب صورت بگیرد وهمچنین در برابر این ماده مقاومت میکند وخواص خود را حفظ میکند. ماده ایولان یو 33ماده ای مقاوم در برابر پروانه بید وسوسک های قالی وسوسک های پوست میباشد. قدرت یکنواختی ایولان یو 33 بسیار بالا است اگر مثلا به مدت سی دقیقه حمام در حال جوش باشد  این خاصیت خود را از دست نمیدهد وقتی ایولان به حمام رنگ افزوده میشود تقریبا تمام ان جذب پشم میشود. اما در سایر الیاف اینگونه نیست. چون در قالی های ایرانی فقط برای پرز وخاب فرش از پشم استفاده میکنند در نتیجه برای تکمیل قالی مشکلی پیش نمیاید. ایولان یو33بعد از عملیات رنگرزی در حرارت های متفاوت میتوان به کاربرد که بهترینشان 35تا 40درجه سانتیگراد است.

چگونه این ماده استفاده میشود؟

ابتدا ایولان را به اندازه کافی رقیق میکنند  وسپس ان را درحمامی که رنگ واسید در ان است داخل میکنند وسپس رنگرزی صورت میگیرد.

اما در مورد رنگهای طبیعی که دندانه به انها افزده میشود بهتر است که در حمام دندانه این مواد افزوده شود. در مورد رنگ نیل چون محیط قلیایی است تمایلش برای جذب کم است به همین دلیل مقدار بیشتری استفاده میشود. در مرحله بعد پس از رنگرزی نیز عمل ضد بید کردن صورت میگیرد .این مرحله که در واقع در موقع شستشو است ابتدا پنج تا ده قسمت آب سرد رقیق کرده وبه حمام شستشو داخل میکنند .در اینجا یک نکته مهم است وان نکته این است که در اخر عملیات باید حتما درجه اسیدیته ان را به 7 رساند تا الیاف پشم زبر نشود.

اگر پشم به مقدار زیاد باشد وبخواهد ضد بید شود این عملیات توسط ماشینهای شستشوی پشم صورت میگیرد. در اینجا کافی است که ایولان رابه  آخرین حمام شستشو اضافه کنند،که این عمل باید به تدریج صورت گیرد.

اما انچه که مهم است وقبلا نیز به ان اشاره شد این است که تعداد زیادی قالی گران قیمت بافته میشود که صاحبانشان نگران بید خوردگی انها هستند .

راهکارهایی برای منظور وجود دارد:

  1. ضد بید کردن همراه با شستشوی سطح قالی  

ضد بید کردن با شستشوی قالی انجام میشود.در این مرحله محلول 5 گرم در لیتر ایولان که 25 تا30 درجه گرم شده است شستشو میدهند،سپس بعد از شستشو آن را در ماشین آبگیر وارد میکنند آب آن خارج میشود بعد از اینکه ضد بید کردن قالی انجام شد دیگر ان را نمیشویند وان را خشک میکنند.

2)ضدبید کردن همراه با شستشوی کف صابون

این مرحله که نیمه خشکشویی نیز نامیده میشود در هر لیتر کف صابون 10گرم حدودی ایولان وارد میشود وبه صورت معمولی قالی را با آن شستشو میدهند . این عملیات معمولا در هرچند سال یکبار صورت میگیرد.

سوسک سیاه

حشره دیگری نیز وجود دارد که دشمن فرش است نام این حشره سوسک سیاه است.این حشره به رنگ سیاه است رغبتی به خوردن پشم در فرش ندارد به همین دلیل خطر اقتصادی ندارد. این حشره به پرزهای قالی نفوذ میکند وانتهای آن را میجود وبه قسمت پنبه ای آن کاری ندارد. برای مقابله با این حشره از حشره کش استفاده میشود.

موریانه فرش 
 

موجودات دیگری نظیر موریانه نیز وجود دارند که باعث ازبین بردن فرش میشوند.اما برطبق تحقیقات انجام شده خطرناک ترین حشره برای فرش بید است.چند تصویرموریانه فرش  قرار میدهم . 

 

 

 

 

 

 

رفوگری بید خوردگی

اگر بیدخورگی از پشت قالی باشد،رفوگر قالی را ازپشت بر روی زمین پهن میکند زیر قسمتی که بیدخورده است ظرف کاسه مانندی قرار میدهند تا سر قلاب پشت به راحتی حرکت کند .خامه ای که مناسب با نقشه وکمی ظریفتر ونازکتر باشد را انتخاب میکنیم.

مطالب مشابه

فرش ماشینی تقلبی
چهارشنبه 28 آذر 1397

فرش ماشینی تقلبی

ادامه مطلب

خرید فرش آگاهانه
چهارشنبه 28 آذر 1397

خرید فرش آگاهانه

ادامه مطلب

نکات لازم برای چیدمان زیباتر منزل
چهارشنبه 28 آذر 1397

نکات لازم برای چیدمان زیباتر منزل

ادامه مطلب

فرش مناسب منزلتان چیست؟
پنجشنبه 20 دی 1397

فرش مناسب منزلتان چیست؟

ادامه مطلب

گبه- گلیم -جاجیم
چهارشنبه 26 دی 1397

گبه- گلیم -جاجیم

ادامه مطلب

خرید مستقیم فرش از کارخانه
شنبه 29 دی 1397

خرید مستقیم فرش از کارخانه

ادامه مطلب

فرش اتاق کودک
دوشنبه 01 بهمن 1397

فرش اتاق کودک

ادامه مطلب

مرمت  یا رفو گری فرش
چهارشنبه 03 بهمن 1397

مرمت یا رفو گری فرش

ادامه مطلب

نظرات کاربران

کد امنیتی