مقدمه
در این مقاله قصد دا ریم تا به معرفی عیوب فرش ماشینی میپردازیم .اگرچه برخی از این عیوب مهم واساسی هستند وبرخی دیگر نه ، اما در هر صورت تمام توضیحات ذیل به این دلیل است که شما فرش ماشینی درجه پایین تر را به عنوان فرش ماشینی درجه یک نخرید. در واقع توضیحات ذیل در کنار اینکه عیوب فرش ماشینی محسوب میشود از طرفی راهکاری است برای اینکه فرش ماشینی درجه یک را از درجه های پایین تر تشخیص دهید.
درهنگام خرید فرش ماشینی حتما این نکته را در نظر داشته باشید که از جاهای معتبر خرید کنید. از جمله مکانهای معتبر خود کارخانه های تولید کننده هستند .منظور این است که خرید مستقیم فرش از کارخانه انجام دهید .این خرید مستقیم میتواند به صورت خرید اینترنتی صورت بگیرد.
کارخانه های تولید کننده فرش ماشینی در صورت هر مشکلی کاملا پاسخگو هستند. از طرفی گزینه هایی مثل تضمین کیفیت ، تضمین قیمت ، تضمین اصالت را نیز برای مشتریان فراهم کرده اند.
15عیب که ممکن است در فرش ماشینی وجود داشته باشد:
1)راه راه شدن عرض
این عیب در اثر تنظیم نبودن تیغ تراش در مرحله تکمیلی اتفاق می افتد.
2)خرابی ریشه وزیگزاگ
عدم تنظیم چرخ ریشه یا زیگزاگ که در فواصل معین وبا خط مستقیم عمل نشده است.
3)جای خالی
در اثر پاره شدن نخ خاب ایجاد میشود که به صورت رگه های طولی در پشت قالی است .پشت قالی تان را بررسی کنید زیرا بسیاری از عیوب فر ش ماشینی وتمیزی بافت از پشت قالی مشخص میباشد.
4)نخ اضافی
در اثر بالارفتن جمع میل ومیلک که یک میل ومیلک به بقیه گیر کرده است وباعث به وجود آمدن عیب در فرش ماشینی میگردد.
5)اشتباه در نقشه
این مورد از عیوب فرش ماشینی در اثر اشتباه بودن نقشه یا غلط سوار کردن نقشه اتفاق میافتد.
6) روده شدن پود پشت قالی
این عیب این گونه به وجودمیایدکه در اثر ریشه های نایکنواخت وکلفت روی نخ پود یا پرزدارشدن ودر هم گره خوردن پود به وجود میاید که به صورت برجسته درپشت قالی مشاهده میشود. البته این موضوع درجه قالی را پایین نمی اورد. عیب محسوب میشود ولی نه عیب اساسی.
7)دوپودی
زمانی این حالت صورت میگیردکه نخ پود در وسط قالی پاره میشود و نخ باقی مانده از وسط قالی خارج نمیشود. پود جدید دوباره از همان طرفی که ماکو حرکت کرده بود گذاشته میشود. این دو پود در کنار هم قرار میگیرند. برای اینکه بتوانید این عیب از فرش ماشینی را تشخیص بدهید بهترین کار این است که پشت قالی را موردبررسی قرار دهیم و تا از نظم بافت متوجه شویم که قالی سالم است با معیوب.
8)خرابی تیغ
این عیب در صورتی که سنگ تیز کن تیغ از بین رفته یا احتمالا در اثر موارد دیگر مانند افتادن اجسام سخت وفلزی در مسیر تیغ باعث زدگی سطح تیغ شده وبه این ترتیب تیغ نمیتواند برش کامل نخ های خاب را داشته باشد واز طرفی دوسنگ تیزکن تیغ در دوطرف ماشین قرار دارد .از عیوب اساسی فرش ماشینی محسوب نمیشود .
9) پارگی تار
در اثر پاره شدن نخ تار و توجه نکردن کارگر اتفاق می افتد. این دست عیوب فرش ماشینی دقت زیاد میطلبد .
10) روغن زدگی
در زمان بافت تالس ممکن است که لکه های روغن از قسمت های گوناگون ماشین مثل تشتک روغن (ژاکارد) یا سایر قسمت ها بر روی چله ونخ های خاب ریخته شود،این لکه ها ی گفته شده بر روی تالس میمانند وجذب ان میشود.در هنگام خرید فرش متوجه شده اید که لکه های روغن روی فرش ماشینی شما وجود دارد بدانید که یکی از عیوب فرش ماشینی محسوب میشود.
11)کمبود سر طاقه یا کجی سرطاقه –کجی حاشیه
هنگامی که یک تالس بافته میشود باید شروع تالس بعدی یک فاصله وجود داشته باشد واین قسمت به بافت ساده معروف است. اگر این فاصله کم باشد در موقع برش ودوخت مجدد ان برای عملیات تکمیل با اشکال مواجه خواهیم شد.ماشین دوخت نخواهد توانست به راحتی دو تالس را به هم دوخت کند. پس در هنگام بافندگی ،پس از اتمام باید تعدادکارتهای ساده به مقدار کافی وجود داشته باشد .در صورت کمبود ،بافنده باید با دست این کارتها را تکرار کند تا مقدار بافت بدون پرز کامل شود.
از اینجا به بعد به تعدادی از عیوب فرش ماشینی که بعد از درجه بندی در تالس به وجود میاید ودرجه فرش را پایین میاورد اشاره میکنیم.
12) سوزنی بودن آهار
اگر غلظت آهار پایین باشد(اصطلاحا رقیق باشد ) وبیش از حد به تالس زده شود وبه نخهای خاب روی تالس نفوذ کرده است و سطح تالس را خراب میکند. به موارد گفته عیب سوزنی شدن آهار میگویند. این اتفاق بیشتر برای تالس زیر که وزن کمتری دارد صورت میگیرد . محل بیرون کشیدن نخ ضایعات در ماشین پشت پاک کنی خالی است و باعث نفوذ آهار به سطح تالس میشود.
13) رفوی مشخص
فرش های ماشینی عیوبی دارند که توسط رفوگر در مراحل اخری رفع میشود. اگر رفوگر به عیب دقت نکرده باشد یا خوب ان را برطرف نکرده باشد در این صورت در قسمت نهایی وبعد از ماشین آهار به صورت برجسته این عیب پشت تالس مشخص میشود.
برای آشنایی بیشتر با کار رفوگران هنر مند مقاله رفو گری را مطالعه کنید.
14) سایه روشن
در هنگام تکمیل تالس ، این عیب بر اثر فشار غلتک های ماشین قسمت که با سطح تالس در تماس هستند ، ایجاد میشود. همچنین تغییر جهت حرکت غلتکها نیز در قسمتهای مختلف دیگر سبب میشود که قسمت های مختلف تالس متفاوت باشد ویک حالت سایه روشن ایجاد میکند. این عیب به خصوص در مرحله آهار زنی ودر ماشین آهار زمانی که پشت تالس رطوبت زده ویا آهار با غلظت پایین به ان زده شود. با فشار کم غلتک های باعث ایجاد خاب واز طرفی با کم وزیاد بودن مقدار رطوبت ریشه ها مقدار زاویه خاب متفاوت میشود .بنابراین انعکاس نورهای مختلف را در سطح تالس مشاهده میکنیم.
15)خرابی شیرینگ
در صورتی که تیغ ماشین شیرینگ کند شود وتنظیم مکانی مناسب نداشته باشد ،باعث کندگی در سطح تالس وبه وجود آوردن رگه های عرضی روی تالس میشود. به این صورت که در نقاط مختلف تراش های مختلفی را مشاهده خواهیم کرد واین تراش ها در عرض تالس ثابت خواهد ماند.
مهران شنبه 06 مهر 1398
سلام ممنون که این مقاله رو گذاشتید الان دیگه موقع خرید فرش حتما دقت میکنم. اونم در این بازار که متقلب زیاد هستش
مدیر پشتیبان یکشنبه 14 مهر 1398
سلام بله متاسفانه این نوع افراد وجود دارند به همین دلیل شما قبل از خرید به تقلبی یا اصل بودن فرش دقت کنید. آشنایی بیشتر با مقاله فرش ماشینی تقلبی